Vaardigheden

Home | Over Jan Heerbaart | Coachtraject | Bewustwording | Vaardigheden | Contact

 

 

Relativeren

“Mensen raken niet van slag door de dingen zelf, maar door de ideeën die ze over deze dingen koesteren”. Van de slag raken was misschien niet gebeurd als ze deze dingen meer objectief hadden beoordeeld, met andere woorden, als ze deze dingen had kunnen relativeren.

Voorbeeld: Evert heeft afgesproken met vriendjes om te spelen. Als het zover is, loopt het uit op een fiasco. Het enige dat ze doen is Evert pesten. Hij voelt zich behoorlijk beetgenomen en voor schut gezet. Daarnaast zijn z’n ouders ook nog eens wantrouwend jegens anderen. Als hij thuiskomt met zijn verhaal doen zij er nog een schepje bovenop door te vertellen hoe de buurman hen ooit heeft belazerd met het plaatsen van de schutting. Dan wordt de overtuiging gemaakt: “Mensen zijn niet te vertrouwen”.

Huidige situatie: Evert werkt in een bedrijf en zijn leidinggevende maakt de deur dicht als hij over de gang aan komt lopen. Zijn automatische gedachten: “Die voert wat in zijn schild. Wat zal ons te wachten staan? Er is iets wat we niet mogen weten”.

Vanuit de leidinggevende: Hij wilde even in alle rust zijn rapportage afmaken.

Enkele dagen later: Evert hoort van een collega dat zij naar een andere baan gaat solliciteren. Zijn automatische gedachten: “Zie je wel, er is iets gaande. Waarom zou zij anders hier weg willen? Ze zegt wel dat ze zich bij dat andere bedrijf kan verbeteren, maar dat geloof ik niet. Hier steekt iets anders achter”.

De overtuiging verhult in deze ook een angst. Evert is bang weer gekwetst te worden. Dit wil hij niet meer laten gebeuren en dus bouwt hij een muur die hem zal beschermen. De muur (“mensen zijn niet te vertrouwen”) zorgt ervoor dat mensen niet meer dicht bij hem kunnen komen en hem dus niet meer kwetsen. Het is dus niet alleen belangrijk te achterhalen welke overtuiging er schuilgaat achter de automatische gedachten, maar ook te kijken op welke angst de overtuiging gebaseerd is.

Wij zien wat we willen zien, wij nemen waar wat we geloven; we zien de waarheid zoals we geloven dat deze is. Er zijn net zoveel waarheden als er mensen zijn op deze wereld.

Met relativeren is het de bedoeling om het heft weer in eigen handen te krijgen. Welk ander inzicht kan u helpen uw doel te bereiken. Welke nieuwe informatie kunt u in u opnemen om uw inzicht en/of overtuiging aan te passen? Op een andere manier naar de situatie kijken. Want ook die andere manier van kijken is een deel van de waarheid. Welke waarheid is u meer van dienst om u weer goed te voelen? Welke kant van de zaak wilt u zien? Waar ligt uw focus? U hebt de keuze.

Door deze training leert u relativeringtechnieken beheersen, om duurzame gedrags- en gevoelsverandering te bewerkstelligen. Het doel is behaald als u zelfstandig de methodiek kunt toepassen. De training bestaat in principe uit zes sessies (Het kan zijn dat je een deel van deze module krijgt)