Bewustwording

Home | Over Jan Heerbaart | Coachtraject | Bewustwording | Vaardigheden | Contact

 

 

Kwaliteiten

Als we onze karaktereigenschappen beschrijven, betekent dat meestal dat we onze goede en slechte eigenschappen benoemen. Het liefst natuurlijk zoveel mogelijk van onze goede eigenschappen maar dat blijkt vaak niet zo gemakkelijk als we denken. Veel beter weten we onze slechte eigenschappen want die hebben we vaak genoeg van anderen gehoord. Onze opvoeders, ouders, grootouders, onderwijzers, leidinggevenden en niet te vergeten onze partners;allen trachten onze slechte eigenschappen te corrigeren. Onze kwaliteiten blijven daarbij vaak onderbelicht, en het vraagt meestal heel wat zelfonderzoek om die kwaliteiten voor het voetlicht te krijgen.

Uw kwaliteiten kennen is belangrijk. Ze vertellen u veel over uzelf. Uw kwaliteiten vertellen u bijvoorbeeld wat u bezielt, wat uw ‘drive’ is. Want waar u goed in bent, dat doet u graag en daar vertelt u met bezieling over.

Het bijzondere is dat u niet alleen uw drive leert kennen door kennis van uw kwaliteiten, maar ook uw minder goede kanten. Dat klinkt misschien vreemd maar wordt begrijpelijk met het volgende voorbeeld.

Iemand die heel daadkrachtig is, zet die kwaliteit in op zijn werk om zijn/haar eigen productiviteit en dat van anderen te verhogen. Hij/zij spoort iedereen aan tot meer daadkracht. Op den duur gaat men vinden dat hij/zij te veel pusht. Men ziet hem/haar niet meer als daadkrachtig persoon maar als een drammer. De kwaliteit daadkracht is dan vervormd tot de slechte eigenschap drammerigheid. Als remedie zou hij/zij de kwaliteit ‘meer geduld hebben’ moeten ontwikkelen. Ook in geduld hebben kan men doorschieten en dan word je te passief. Als jezelf daadkrachtig bent, is de kans groot dat je allergisch bent voor passieve mensen. En daarmee is de cirkel rond; doordat je weet dat ‘daadkracht’ een kwaliteit van je is, weet je tevens dat ‘drammerigheid’ jouw vervorming is, dat je ‘geduld hebben’ moet ontwikkelen en dat je allergisch bent voor ‘passiviteit’.

Nog een voorbeeld. Iemand is altijd zeer behulpzaam, dat is zijn/haar kwaliteit. Als deze persoon hierin doorschiet wordt hij/zij bemoeizuchtig. Meer loslaten en afstand nemen moet hij/zij dan ontwikkelen. Als iemand hierin te veel doorschiet wordt hij/zij onverschillig. Juist aan onverschilligheid zal een behulpzaam persoon zich ergeren, dat is zijn/haar allergie.

Kennis van uw kwaliteiten geeft u dus veel inzicht in uw persoonlijkheid, in de manier waarop u in het leven staat.

 

Een interessante link m.b.t. Kwaliteiten: Kernkwaliteiten bij Daniel Ofman U verlaat dan deze website.